door: Petra van den Dolder

geen reacties

Chips

Nadat ik eens tijdens een familieweekend riep – toen een bak met chips op tafel werd gezet – ‘Dit is echt mijn lievelingseten’ heb ik dat nooit meer gezegd. Toen ik ging trouwen werden alle gasten namelijk verzocht een zak chips voor mij (en een fles bier voor Bernd) mee te nemen waarna ik spontaan genas van mijn ‘dit is echt mijn lievelingseten’-overtuiging. Ik hou van chips, ik houd van zoutjes, maar heb na al die zakken chips die we kregen op onze trouwdag gemerkt dat het toch niet echt mijn lievelingseten is.

Voorheen at ik alles, van naturel chips tot chips vol met rare e-nummers. Op een gegeven moment merkte ik dat als ik chips ‘vol met e-nummers’ had gegeten ik de volgende ochtend een erg vervelende smaak ik mijn mond had en fluit studeren niet fijn was. Dat gebeurde keer op keer en ik zag een verband. Als ik ’s ochtends ging studeren of een concert had, at ik de avond daarvoor dus alleen nog maar naturel chips.

De avond voordat ik beviel van Joris (het was vrijdag, dus chips-avond) at ik Lays Oven chips (Mediterrean Herbs; ik weet het nog als de dag van gisteren…). Niemand had me verteld dat het normaal schijnt te zijn dat je moet overgeven als je bevalt, wat ik dus ook netjes deed, tot twee keer toe, en je kunt wel raden wat er in de emmer kwam. Ik heb weken geen chips gegeten, zelfs geen naturel chips.

Na een poosje miste ik toch wel de zoute chips. Sindsdien eet ik eigenlijk alleen naturel (wokkels, ribbel, gewone, eigenlijk alle soorten, maar wel graag Lays of Croky…) en af en toe iets ‘fouts’ met een e-nummer, blijft namelijk toch lekker. Ik weet het: chips is zo ongezond, maar ook zo enorm lekker! Soms kom ik alternatieven tegen die ‘gezond’ zijn en die probeer ik dan dus ook meteen uit. Zo zag ik laatst bij de Aldi gepofte chips ‘vol met vezels’ waarna er meteen een zak in mijn kar verdween. Lekker, maar de ochtend erna de welbekende vervelende smaak in mijn mond. Bij de AH kwam ik daarna groentechips (groente crisps) tegen. Zag er aantrekkelijk (en gezonder dan gewone chips) uit, maar na twee handjes heb ik de rest van de zak weggegooid. Dat doe ik echt zelden, maar dit vond ik echt niet lekker, zelfs niet een heel klein beetje lekker.

Ik ben op zoek naar de perfecte chips: weinig calorieën, zout genoeg, geen rare e-nummers die mijn smaak verpesten, en nog lekker ook. Iemand een tip?

reacties | reageren