door: Petra van den Dolder

geen reacties

Schildersfestival Montmartre

Een blog over een gewone concertdag.

Elke tweede zaterdag van juli vindt in Sellingen het schilderfestival Montmartre plaats. (Sellingen ligt in de buurt van Ter Apel, bij de Duitse grens.) Een leuk festival, zeker als het mooi weer is, met veel kraampjes vol met kunst. Heel veel kraampjes met heel veel kunst. Schilderijen, beeldende kunst (glas, mozaiek, sieraden, klei), hier en daar wat muziekkunst tussen de kraampjes. In Sellingen staat ook een mooie, oude kerk. En in die kerk wordt tijdens het festival muziek gemaakt. Drie ensembles hebben om en om een half uur de tijd om zich te presenteren. Vorig jaar was ik er met duo Komari en dit jaar met duo Puur.

Annegreet en ik krijgen drie keer een half uur toegewezen: om 12.00 uur, 13.30 uur en om 15.00 uur. We zijn om 10.45 uur aanwezig, zodat we nog even de tijd hebben om alles neer te zetten, de auto weg te rijden naar de parkeerplaats en de harp te stemmen. Om 11.30 uur begint het eerste ensemble namelijk. Annegreet stemt de harp en ik maak van de gelegenheid gebruik om hier en daar onze flyers neer te leggen. We krijgen weliswaar gewoon betaald, er is geen programmaboekje en we willen mensen wel graag de mogelijkheid geven om thuis onze website nog even te bezoeken ­čÖé

Sellingen

Van vorig jaar herinner ik me dat de kerk steeds helemaal vol zat en dat de akoestiek geweldig was. Het tweede is inderdaad nog steeds het geval, wat speelt het er fijn! Het eerste was een verkeerde herinnering of er zijn nu gewoon minder mensen. Mensen kunnen tijdens de optredens in- en uitlopen, wat heel vrijblijvend en misschien ook wel het succes van de muziek in de kerk is, maar wat ook erg veel vergt van onze concentratie. We spelen stukken van maximaal 6 minuten, maar de meeste mensen hebben helaas geen fatsoen om te wachten tot het applaus om dan de kerk te verlaten. Gelukkig zitten er enkele mensen vooraan die echt komen om te luisteren, geïnteresseerd zijn en pas tijdens een ensemblewissel opstaan.

Tussen de optredens door hebben we steeds een uurtje pauze. Het is mooi weer, trekken onze concertschoenen uit en de slippers aan, en struinen wat langs de kraampjes, vertellen elkaar wat we mooie en minder mooie kunst vinden, eten aardbeien met slagroom en poffertjes (lang leve de consumptiemuntjes), relaxen op het gras, luisteren naar live Zuid-Amerikaanse muziek en gaan weer terug naar de kerk om de slippers in te ruilen voor de concertschoenen.

Na ons laatste optreden, het is dan 15.30 uur, zetten we snel al onze spullen van het podium af, zodat we kunnen inpakken om naar huis te rijden. Het is een leuke dag geweest, maar het is ook altijd weer fijn om dan naar huis te gaan.

reacties | reageren