door: Petra van den Dolder

2 reacties

Duo Flu&T

We leerden elkaar kennen op het conservatorium in Enschede. Marjella en ik. De eerste keer dat ik haar aansprak was echter in de trein tussen Kampen en Zwolle en ik kan het me nog precies herinneren! Het is warm, ik ben op weg van Lelystad naar Meppel (toen nog geen Hanzelijn), zie Marjella en vraag haar: ‘jij studeert toch ook bij Hans Nijman?’ Ze is een jaar eerder begonnen dan ik. De basis is gelegd voor een fijne vriendschap.

We spelen af en toe samen. Ik kan me nog een muzikaal intermezzo herinneren in het Westen, tijdens een of andere informatieavond van een of andere kerk, dat we samen met organist Carl verzorgen, vier jaar geleden. Of de medewerking aan een avondkerkdienst ergens op de Veluwe met een voor ons onbekende organist, een half jaar daarna. Of de medewerking aan een andere kerkdienst, weer samen met Carl. Of het samen spelen in een begeleidingskwintet bij koren van Fred de Vries. We speelden best veel samen, maar nooit met z’n tweeën.

We spreken steeds meer af, maken lange wandelingen en drinken veel thee. In één van de gesprekken vragen we ons af of ‘men’ een concert door twee fluiten zou zien zitten. We weten het niet, maar het lijkt ons een uitdaging om te proberen. We brainstormen over de inhoud en komen tot het volgende idee: het wordt een educatief concert: we spelen muziek van barok tot heden en laten daar schilderijen bij zien die zijn geschilderd in dezelfde periode. De verschillende stijlperiodes (we kiezen voor middeleeuwen, barok, romantiek, expressionisme en hedendaags) wisselen we af met muziek uit de Sound of Music. We lichten alles toe: ik de stijlperiodes en Marjella de Sound of Music. Als doelgroep richten we ons met dit programma op bewoners in zorgcentra. We zoeken geschikte muziek. Voor de ‘oude’ tijden is dit een eenvoudigere klus dan de ‘recentere’ tijden. En zoeken geschikte schilderijen. En last but not least: we zoeken concertlocaties. We vinden er een paar en krijgen de (betaalde) mogelijkheid om het programma te proberen. We zijn zelf al enthousiast en merken dat publiek en activiteitenbegeleiding dit ook is! Met name over de keuze voor het combineren van muziek en schilderijen en onze passende toelichtingen bij het hele programma.

Marjella schilderijen 1

Marjella schilderijen

Naast dit programma worden we ook gevraagd voor intermezzo’s bij herdenkingen, zoals 4 mei en herdenkingen waar overleden bewoners in zorgcentra herdacht worden. Waar activiteitenbegeleiding in eerste instantie een beetje terughoudend is over twee fluiten, zijn ze allemaal na afloop positief verrast. Over ons spel, maar ook over de keuze van het repertoire. Natuurlijk zoeken we voor elke gelegenheid passende muziek en blijkbaar slagen we daar goed in.

Overigens, onze naam: duo Flu&T. We krijgen standaard de vraag hoe je dat uitspreekt. Fonetisch: duo vloewentie. Misschien hadden we beter een andere naam kunnen kiezen, maar we blijven hardnekkig deze naam gebruiken. Deze naam past namelijk bij ons: Flute, fluent (van de vloeiende nootjes op een fluit) en niet te vergeten de T van Thee.

Voor komend seizoen staat er in elk geval één concert gepland, maar we vinden het leuk om dit programma vaker te laten horen! Heb je dit gelezen, ben je enthousiast en weet je een leuke locatie voor ons om te spelen? Neem gerust even contact met me op.

reacties | reageren

Comments are closed.