door: Petra van den Dolder

2 reacties

Dromen

droom

Ik zie zeer succesvolle fluitisten om mij heen, winnen prijzen hier en daar, studeren in het buitenland, hebben les van internationale docenten en ik denk: waar zou ik zijn beland als ik andere keuzes gemaakt zou hebben?

Ik ben geen natuurtalent op fluit. Ben ‘pas’ op mijn 11e begonnen, kwam per toeval terecht op het conservatorium. Dat had vroeger had vast nooit iemand verwacht. Ik zeker niet. En al helemaal niet dat ik geld zou gaan verdienen met fluit spelen. Ik beschik over zelfdiscipline, soms iets teveel, maar het heeft me veel gebracht. Verder dan ik ooit dacht, op muzikaal gebied.
Ik deed af en toe mee aan een fluitconcours, maar meer voor het meedoen dan voor het winnen. Ik zag het als een goede voorbereiding op mijn examen. Na mijn Bachelor besloot ik te stoppen met studeren. Ik maakte andere keuzes dan veel fluitisten om mij heen. Ik ging samenwonen, trouwen, een huis kopen en verbouwen en een gezin starten.

Waar zou ik nu zijn als ik had gekozen om volledig voor de muziek te gaan? Had het me ander werk opgeleverd, of alleen een boel ervaring, maar geen werk? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is wat ik heb gekozen in elk geval goed is geweest. Ik heb een lieve man, een fantastische zoon (meestal dan :)), een kindje op komst, woon in een mooi huis (niet onbelangrijk: waar ik met geen buren rekening hoef te houden met studeren! En zelfs ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat zou kunnen studeren.), heb tijd voor wat ik belangrijk vind en ben gelukkig. Iets meer werk zou wel plezierig zijn overigens. Toch vraag ik me dus af en toe af: waar zou ik zijn beland als ik andere keuzes had gemaakt? Van sommige dingen blijf ik dromen, maar gelukkig zijn er ook veel dromen inmiddels uitgekomen!

reacties | reageren

  • reactie van Inge Kegel Verbraak:

    Vervang fluit door saxofoon en het had mijn verhaal kunnen zijn. Ik loop soms met precies dezelfde vragen rond. En geef mezelf dan ook hetzelfde antwoord. Al kriebelt het willen spelen (en daarvoor in een redelijk verkeerde regio wonen) wel heel erg!

  • reactie van petravandendolder:

    O, fijn om te lezen dat ik niet de enige ben! Veel succes Inge met je activiteiten!

Comments are closed.