door: Petra van den Dolder

geen reacties

Kerst 2014

In augustus schreef ik over mijn kerst in 2013. En dat kerst 2014 voor mij er heel anders uit zou komen te zien. Inmiddels zijn de kerstdagen voorbij, wordt hier in huis geen kerstmuziek meer gedraaid en blik ik even terug. Ik hoopte dat ik deze kerst meer een kerstgevoel zou hebben dan voorgaande jaren. Ik ben erachter gekomen dat ik toch meer een kerstgevoel heb als ik (veel) kerstconcerten speel dan wanneer ik er geen een speel.

We hebben thuis veel kerstmuziek geluisterd: Nederlandse kerstliederen, maar ook veel Engelse, onder andere gezongen door de prinsessen (Joris zijn beschrijving van de Celtic Woman kerst dvd). Maar de dagen voor kerst en de kerstdagen zelf stonden, net zoals alle andere dagen vanaf 7 november, voornamelijk in het teken van Karlijn; en de flestijden bepalen nog steeds een groot deel van de dag, en nacht. We hebben vlak voor kerst het aantal voedingen per dag verminderd naar vijf en geven overdag elke 4 uur een fles, in plaats van elke 3 uur. We hebben tijd over!

Alhoewel ik dus zelf geen kerstmuziek heb gespeeld, hebben we wel het een en ander aan kerst gedaan. We hebben een kerstboom in huis, kerstboom-lichtjes in de tuin, het kerstverhaal in minstens zes verschillende versies voorgelezen, kerstmuziek geluisterd en gekeken. Wat we niet hebben gedaan, voor het zoveelste jaar op rij, is kerstkaarten versturen. Ik vind het best leuk om ze te krijgen, maar ik vind het zelf leuker om gedurende het jaar gewone en verjaardagskaartjes te sturen dan me suf te schrijven in de drukke kerstperiode. Ook stuur ik maandelijks een kaartje naar een ziek kindje, via Post voor Kanjers.

Op kerstavond ben ik met Joris naar de kinderkerstmusical in de kerk geweest. Misschien was hij nog net iets te jong, maar hij begreep vrij veel. En wees de dominee nog even terecht door vrij luid in een volle en stille kerk te zeggen, nadat de dominee had verteld dat we met de musical het kerstfeest zouden vieren: β€œNee hoor, het is nog geen kerstfeest, het is bijna kerstfeest!”

Op eerste kerstdag hebben we een kerstontbijt gegeten; Joris hielp heel goed met tafel dekken, en zette het goede beleg bij het juiste bord/de juiste persoon πŸ™‚

kerstontbijt

Verder hebben we eerste kerstdag nog een wandeling gemaakt op het familiepad Ruinen.
’s Avonds aten we een kerstdiner met ons vieren. Van elke gang heeft Joris ook iets gegeten en Karlijn heeft heerlijke melk gehad πŸ™‚

kerstdiner

Kerkdiensten heb ik dit jaar overgeslagen. De kerstnachtdienst in het park vond ik te koud en de kerstnachtdienst in onze β€˜eigen’ kerk te laat. Als we eerste kerstdag ’s ochtends tijd over hadden gehad, was ik wel naar de kerk gegaan, maar Joris liet ons een beetje uitslapen waardoor er dus geen tijd over was. Ik koos voor een rustige ochtend aan de ontbijttafel.

Tweede kerstdag begon ik ’s ochtends met een heerlijke wandeling van ruim 5 km door Meppel Zuid, en nam Joris en Karlijn mee in de fietskar die ik vaak als duo wandelwagen gebruik.

kerstwandeling

De middag en avond brachten we door met mijn schoonfamilie: wandelend en etend, Marlies had heerlijk gekookt! Joris lag voor de derde avond op rij iets te laat op bed, maar werd ook voor de derde ochtend op rij wat later wakker πŸ™‚

Het was leuk om eens met kerst thuis te zijn, maar volgend jaar speel ik heel graag weer kerstconcerten!

reacties | reageren