door: Petra van den Dolder

geen reacties

Bert en Ernie – Maak er wat van

We luisteren nogal wat ouderwetse platen, nieuwerwets via de computer, van Bert en Ernie. Joris vindt het geweldig en kent bijna alle teksten en liedjes van de acht (?) platen die we hebben uit zijn hoofd. Ik ben er niet mee opgegroeid, maar inmiddels ken ik ook al behoorlijk wat liedjes. En weet je, de meeste platen zijn echt goed. Educatief, met een moraal, heel leerzaam. Zo ook het liedje waarvan Joris heel vaak de zin ‘Maak er wat van, maak er wat van. Als je ontevreden bent, doe er dan wat an’ zingt. Hij zal vast niet nadenken over de betekenis, ik doe dat wel. Eigenlijk zet het me steeds even aan het denken als hij weer die zin zingt. En dan met name het tweede deel: ‘Als je ontevreden bent, doe er dan wat aan.’ Het biedt me steeds weer een reflectiemoment: ben ik op dit moment ontevreden? Doe ík er iets aan? Of zit ik alleen te zeuren en doe ik niets, laat ik het maar weer gebeuren? Ik kan wel ontevreden blijven en wachten tot er iets in mijn omgeving verandert waar ik tevredener van word, maar ervaring heeft geleerd dat dat bij mij niet werkt. Dan kan ik wel wachten tot ik een ons weeg. Ik ben degene die iets aan mijn ontevredenheid kan doen. Ik kan veranderen waardoor ik meer tevreden word. Ik kan kansen creëren, nieuwe mogelijkheden opzoeken, en: mijn eigen gedrag veranderen. Met dat laatste ben ik vorig jaar al flink aan de slag gegaan. En de komende tijd ga ik flink aan de slag met het eerste. Ik ben al begonnen, maar ik ben nog lang niet klaar!

Ja, Bert en Ernie zijn top, niet alleen voor kinderen. Eens opletten of ze nog meer teksten hebben die ik boven mijn bureau kan hangen als tijdelijke lijfspreuk. Mocht je tips hebben, laat gerust een comment achter hieronder 🙂

reacties | reageren