door: Petra van den Dolder

geen reacties

Ziek zijn vs ziek melden?!

Ik ben op weg naar het station, heb een dikke sjaal om. Op mijn rug een tas met fluit en bladmuziek, in de ene hand een tas met concertkleren en in de andere hand een lessenaar. Ik heb aan het eind van de middag een afspraak op het conservatorium in Zwolle en ’s avonds heb ik in dezelfde plaats een concert. In de rugtas zitten drie pakjes zakdoeken en een arsenaal aan pillen en flesjes. Trachitol, paracetamol, strepsils, neusspray, keelsnoepjes, keelspray. Ik ben verkouden. Ik heb naast mijn reguliere werkzaamheden (2 dagen kantoor en een beetje lesgeven) 11 concerten en 5 repetities in 2 weken. En ik ben verkouden. Misschien zelfs grieperig, aangezien ik ’s ochtends behoorlijk zweet, mijn hoofd als een bol watten aanvoelt en mijn oren weinig herrie kunnen verdragen (leuk met een baby…). Ik heb keelpijn waarvan ik dacht dat die na een paar dagen wel weg zou zijn, maar nee hoor. Misschien toch iets van een keelontsteking?

Ik loop dus naar het station en vraag me af waar bij mij de grens ligt tussen ziek zijn en ziek melden op het werk. En kom tot de conclusie dat ik me pas ziek meld als ik mijn bed niet uit kan komen, of wel uit kan, maar het enige doel de badkamer is. Als ik meer kan doen, kan ik ook werken. Desnoods vanuit huis. Niet echt een gezonde gedachte, want zo neem ik nooit de tijd om uit te zieken. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een concert heb afgezegd omdat ik ziek was. Het is niet dat ik het geld dan mis loop (dat loop ik natuurlijk wel mis, maar daar gaat het mij niet om), maar je stelt best veel mensen teleur als het concert niet door kan gaan, of men moet op het laatste moment op zoek naar een vervangende fluitist of een vervangend ensemble. Dus hijs ik me maar weer uit bed, slik genoeg pillen en hoop dat ik het concert weer overleef. En als ik me niet ziek genoeg voel voor concerten, kan ik al mijn andere werkzaamheden dus ook wel doen. Ziek zijn voor het ene en niet ziek zijn voor het andere kan ik voor mezelf niet rijmen.

En wat doe ik dan om een beetje uit te kunnen zieken tussen mijn werkzaamheden door? Ik merk dat ik dan de sociale activiteiten af zeg of nee tegen uitnodigingen zeg. Als het enigszins kan, slaap ik overdag nog even, en ik slik nog wat meer pillen om de griep of verkoudheid te onderdrukken. Neem rust waar ik rust kan nemen. En hoop ik dat het niet erger wordt.

Ik ben niet de enige met een hybride (mooi woord :)) beroepspraktijk: er zijn veel anderen die werk in loondienst hebben en ook ondernemer zijn. Ik zal dan vast ook niet de enige zijn die worstelt met bovenstaande. Ik voel me best wel schuldig als ik wel concerten geef, maar andere werkzaamheden op een lager pitje zet. Ik stel prioriteiten, maar in mijn geval staan de werkzaamheden voor mijn eigen onderneming dan aardig bovenaan om eerder genoemde reden. Heb jij ook een gemengde beroepspraktijk en hoe doe jij dat als je ziek bent? Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van anderen; en hoop dat ik er van kan leren!

reacties | reageren