door: Petra van den Dolder

geen reacties

Heerlijk drukke weken!

Eind februari/begin maart had ik het een beetje druk. Ik had het aan zien komen, dus kon het goed aan, zonder ‘uit balans’ te raken. Wat wel vervelend was, was dat ik enorm verkouden was en in de tweede week zelfs één dag op bed heb gelegen met buikgriep, maar dat kon de pret niet drukken!

Om je een idee te geven dat het leven als musicus soms hollen en stilstaan is, hier een verslagje van de twee drukke weken.

Het begint op vrijdag 27 februari. Een openbare (en tevens eerste) repetitie met het Canto Kwartet, voor ons concert op 15 maart in Grou. We repeteren in de winkel van Piano Meppel waar we ook nog op de foto worden gezet voor in de (digitale) krant.

canto openbare repetitie

Zaterdag 28 februari staan er twee concerten met duo Puur gepland: ‘s ochtends één in Leeuwarden en ’s middags één in Sneek. Enkele dagen voor die tijd wordt Leeuwarden geannuleerd: buikgriepvirus in het zorgcentrum. Jammer, maar ik voelde me toch al niet zo heel lekker, dus ik was ergens wel blij met de annulering.

Sneek

’s Avonds ga ik met Bernd uit eten en daarna gaan we naar Lenette van Dongen in Schouwburg Ogterop. Over het algemeen: een fantastische voorstelling!

Dinsdag 3 maart is de volgende drukke dag. Overdag werk ik op kantoor op het conservatorium in Zwolle. Rond 18.00 rijd ik met de auto naar het zorgcentrum in Zwolle waar ik ’s avonds met duo Puur een concert geef. Op locatie heeft men een kopje soep en een broodje voor ons bewaard, wat fijn!

zwolle eten

De meeste ruimtes waar we spelen in zorgcentra zijn akoestisch echt verschrikkelijk, maar deze ruimte is fijn! Het is een oude boerderij en de ruimte waar we spelen is de oude deel. Het bestaat uit veel hout en het plafond is heel hoog. Ondanks mijn keelpijn, dichte neus en dichte oren speel ik erg fijn!

zwolle 3 mrt

Op woensdag werk ik een dagje thuis en heb ik ’s middags nog een afspraak in Ermelo. ’s Avonds geef ik fluitles.

Donderdagochtend fiets ik naar pianiste Alma: repetitie duo Komari. ’s Middags heb ik een afspraak op het conservatorium in Zwolle, bedenk op weg naar de trein deze blog, en daarna loop ik naar een zorgcentrum (met concertzaal!) in Zwolle waar ik ’s avonds weer een concert met duo Puur heb. Helaas is het restaurant tot 17.30 open en bestaat mijn avondeten uit boterhammen. Ik ben nog steeds enorm verkouden, maar ook dit concert kom ik weer goed door.

zwolle 5 mrt

Vrijdag 6 maart ga ik in de loop van de ochtend naar Deventer waar ik repetitie met Annegreet heb. ’s Middags rijden we naar Goedereede. We willen de files bij Rotterdam ontwijken en gaan op tijd op pad. Om 17.00 uur komen we in Goedereede aan waar we rustig een hapje kunnen eten bij Eetcafe ’t Sas. Daarna melden we ons bij de huiskamer waar we ’s avonds vier concerten geven in het kader van de Klapstoelconcerten.

goedereede

goedereede 2

Een heel leuk concept: er worden in vier huiskamers concerten gegeven van 25 minuten. Na elk concert schuift de groep mensen door naar een volgende huiskamer. Om 19.30 begint het eerste concert en om 22.15 is het laatste concert afgelopen. Na het laatste concert pakken wij snel in, laten de naborrel voor wat hij is, en ik rijd met Annegreet mee naar Deventer, twee uur rijden. Ik doe onderweg alvast een heerlijk tukje en bij Annegreet thuis probeer ik de nacht verder door te komen, al hoestend en slokjes water drinkend, tot mijn wekker om 8.00 uur gaat. Ik had me een nacht/ochtend zonder kinderen toch wel even wat anders voorgesteld. Eenmaal thuis ga ik verder slapen, skip ik de verjaardag van mijn schoonzusje en ga ’s middags weer slapen.

De dag erna, zondag 8 maart, haalt Annegreet me op en we rijden naar de Aerdenplaats in Oudebildtzijl (boven Leeuwarden) waar we weer een concert geven. Twee keer drie kwartier. En ik ben nog steeds verkouden! Veel hoesten, en ik ben moe. Moe. Moe. Maar ja, ik wil door, dus stop ik alle energie die ik heb in het concert en na ben ik nog steeds moe, maar wel meer ‘voldaan moe’. We krijgen heerlijke koeken mee voor onderweg die ons heel goed smaken.

aerdenplaats

’s Avonds laat blijkt Bernd buikgriep te hebben en komt tot en met dinsdagochtend het bed niet uit. Joris spuugt maandagmiddag de bank onder en ik denk: o nee, dan ben ik ook nog wel aan de beurt. En inderdaad: dinsdagochtend heb ik nog een repetitie met het Canto Kwartet bij ons thuis, maar ik voel me niet zo lekker.

canto repetitie thuis

Meteen na de repetitie duik ik mijn bed in, in de hoop en tegen beter weten in, dat dat me goed zal doen en dat ik nog aan het werk kan voor ArtEZ. ’s Middags meld ik me ziek, bezoek de badkamer met een emmertje, en ik kom het bed niet meer uit tot woensdagochtend. Woensdagavond word ik met duo Komari verwacht in een zorgcentrum in Zuidwolde om tijdens een herdenking te spelen. Dinsdag app ik Alma de stand van zaken en ze bereidt vast stukken voor, zodat ze eventueel alleen kan spelen. Woensdag voel ik me gelukkig dusdanig opgeknapt dat ik, na overdag echt niets te hebben gedaan, de energie heb om ’s avonds te kunnen spelen.

Het is donderdag 12 maart. Ik doe nog steeds een beetje rustig aan en bereid onder andere twee proeflessen voor: ’s avonds komen er twee nieuwe leerlingen dwarsfluit! Ik heb leuke lessen gegeven en de leerlingen zijn ook enthousiast: ze willen vaker les.

Op vrijdag heb ik ’s middags repetitie in de Sint Piterkerk in Grou met het Canto Kwartet. De eerste keer dat we in de kerk repeteren (het concert is twee dagen later), inclusief harpversterker voor Annegreet en camera en microfoontje voor mij, zodat ook Mannes mij kan volgen. Hij zit boven achter het groot orgel en kan me niet live zien, in tegenstelling tot Carl en Annegreet die bij mij op het podium zitten. De Canto Ostinato bestaat uit 106 passages die tot in den treure herhaald kunnen worden. Aan mij de taak om steeds aan te geven wanneer we naar de volgende passage gaan.

canto repetitie kerk

Na de repetitie rijd ik met Annegreet naar ons huis waar we 45 minuten de tijd hebben om te eten en ons klaar te maken voor het concert ’s avonds in een zorgcentrum in Zwolle. Bernd eet met de kinderen bij mijn schoonouders en zodra hij daar is, haal ik daar de auto op (we hebben er ‘maar’ één namelijk) en rijd meteen door naar Zwolle.

zwolle 13 mrt

Intussen regel ik nog lampjes voor op de lessenaars voor het concert twee dagen later. Waarschijnlijk hebben we ze niet nodig, maar je weet nooit hoe bewolkt het is en hoe donker het dan ineens in de kerk is. Als ik na het concert weer thuis ben, plof ik op de bank neer met een lekker glaasje port en een zak chips.

Het is zaterdag 14 maart. Om 10.00 uur worden Carl en ik verwacht in de studio van Omrop Fryslan in Leeuwarden voor een radio interview dat zal gaan over het Canto concert de dag erna. Ik neem Joris mee: ik verwacht dat hij het leuk zal vinden, en inderdaad, hij kijkt zijn ogen uit. Met name de twee flesjes Fristi bevallen hem wel 🙂

omrop fryslan

’s Middags gaan Joris en ik nog naar de kapper en de rest van de dag doe ik niets.

Zondag 15 maart. Om 14.00 uur hebben we nog een korte repetitie in de kerk in Grou en om 16.00 uur begint het concert. Om 17.07 zijn we op de laatste bladzijde waar we nog met z’n allen spelen. Ik stop er als eerste mee, dan Carl, dan Mannes en Annegreet heeft de eer om het concert af te sluiten.

canto concert

Wij sluiten deze Canto af met een etentje en ik ben best wel gaar! Komende weken staan er even geen concerten op de planning en eigenlijk vind ik het wel best. Tijd om me op andere zaken te richten: het gezin 🙂

Ik heb dus twee kinderen en een lieve man die, als ik veel concerten heb, veel alleen is met de kinderen. We hebben een flexibele gastouder en schoonouders die altijd klaar staan en zodoende hebben we eigenlijk nooit oppasproblemen. Live communiceren doen Bernd en ik wat minder tijdens zulke drukke dagen/weken, maar lang leve de Whatsapp! Zo blijven we nog een beetje op de hoogte van elkaars leven 🙂

reacties | reageren