door: Petra van den Dolder

geen reacties

Weekendje Amsterdam

In het kader van ‘in balans zijn’ gingen Bernd en ik afgelopen weekend naar Amsterdam. Zo konden we weer even man en vrouw zijn in plaats van papa en mama. De kinderen logeerden bij mijn ouders waar ze het erg naar hun zin hebben gehad.

Een klein verslagje.

Vrijdagochtend brengen we de kinderen met de auto naar Lelystad, laten de auto bij mijn ouders staan en wij worden naar het station gebracht waar de trein naar Amsterdam nemen. We hebben het Hollands Gloriehuis van B&B Welcome2Amsterdam in Amsterdam Noord geboekt. Deze B&B is een leerwerkproject waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt het verblijf verzorgen. Woningcoöperatie Ymere ondersteunt dit project en stelt de vier huisjes beschikbaar. We worden gastvrij ontvangen, en het huisje is prima. Nadat we even naar de AH zijn gelopen om avondeten te kopen gaan we weer met het pontje naar Centraal om een wandeling van zo’n 7 kilometer te maken door de Jordaan, langs de Westergasfabriek, door het Westerpark en vervolgens door de Spaarndammer en Zeeheldenbuurt. De zon schijnt volop, wat een heerlijk weer!

wandeling 1

wandeling 2

Na de wandeling eten we ‘thuis’ een magnetronmaaltijd (weinig tijd…) en vertrekken tegen 18.00 naar Duivendrecht. Ik heb ’s avonds in de Kleine Kerk nog een concert met duo Puur.

concert

Met een bloemetje rijker keren we weer terug naar Amsterdam waar we de avond afsluiten met wijn, bier en chips. Heerlijk. Met uitzicht op ‘uitslapen’ hoeven we ook niet aan de tijd te denken. Helaas is mijn biologische klok zo ingesteld op 7.00 uur dat ik zaterdagochtend om 7.07 wakker ben. Nog wel moe, maar kan de slaap niet meer vatten. Ik geniet van het feit dat ik gewoon op bed kan blijven liggen zonder een kind aandacht te geven of een fles hoef te geven.
Om 9.00 uur wordt de ontbijtmand gebracht met veel lekkere (biologische) producten!

weekend Amsterdam ontbijtmand

Aan het eind van de ochtend gaan we naar het Ons’ Lieve Heer op Solder: een 17de eeuws woonhuis met een complete kerk op de zolder. We krijgen een audiotour, zodat we in elke ruimte aanvullende informatie krijgen. Erg interessant.

x solder

Na dit museum lopen we wat rond in de stad en zien een reuzenrad op de Dam staan. Het is voor ons allebei jaren geleden dat we in zo’n ding hebben gezeten, dus besluiten erin te gaan om even op hoogte van Amsterdam te genieten.

weekend Amsterdam reuzenrad

We lunchen, op advies van 100% Amsterdam bij Goodies. We zijn absoluut niet culinair ingesteld en zoeken nooit ‘de’ eettentjes op, maar dit lijkt ons wel wat. Bovendien regent het wat en hebben we geen zin om iets te zoeken. Het boekje heeft gelijk: heerlijk en veel!

lunch

’s Middags hebben we afgesproken met zusje Jolanda en haar man Chris en gaan naar het Amsterdam Museum. Algemene geschiedenis (op enkele onderwerpen na) heeft nou niet echt bepaald mijn interesse, maar ik vind dat sommige dingen nu eenmaal bij de ‘opvoeding’ horen, zo ook dit museum. Ik kom erachter dat de jaren tot 1940 mij heel weinig boeien en de jaren 1500-1700 vind ik echt bijzonder oninteressant. Die jaren loop ik in het museum dan ook sneller voorbij. We hebben ook in dit museum een audiotour en daarin worden nog wel leuke wetenswaardigheden verteld. Zo wordt visuele en auditieve informatie afgewisseld en is het minder saai. Het museum is goed ingedeeld en opgebouwd, maar in iets wat mijn interesse niet heeft, kan ik ook heel slecht oprecht in geïnteresseerd zijn. Het leukste onderdeel vind ik het Mix Match Museum. Op de website wordt hierover geschreven: “Laat je verrassen door hun vrolijke, mysterieuze, kleurrijke en tot-nadenken-stemmende exposities.” Daar houd ik meer van: kunst die je aan het nadenken zet. Geef mij maar moderne kunst. En de fiets 🙂

amsterdam museum

Na een uur of twee door het museum gewandeld te hebben, zit mijn hoofd vol met alle indrukken van de dag. Niet alleen de twee musea, maar ook de drukte in Amsterdam. Elke keer als ik daar ben, verbaas ik me over de hoeveelheid mensen. Ik kan slecht tegen zoveel mensen, het zijn teveel indrukken voor mij.

’s Avonds eten we bij een of ander restaurant bij het Rembrandtplein in de buurt.

Zondagochtend krijgen we weer een goedgevulde ontbijtmand. Rond 10.30 checken we uit en gaan weer met de trein naar Lelystad waar we bij mijn ouders nog een hapje mee-eten voordat we weer met de auto naar huis rijden.

Wat een heerlijk weekend hebben we gehad. Waarin we geen ‘papa’ en ‘mama’ hoorden en de hele dag zelf konden invullen. Maar natuurlijk was ook weer heel fijn om de kinderen weer te zien 🙂

reacties | reageren