door: Petra van den Dolder

2 reacties

Covey – eigenschap 1: Wees proactief

Covey eigenschappen

‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van S. Covey. Een inleiding op dit boek heb ik eerder beschreven.
Deze blog gaat over eigenschap 1: Wees proactief.

Wat me meteen opviel was de overeenkomst tussen dit hoofdstuk en de inhoud van mijn supervisietraject. Daar heb ik geleerd om zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn leven. En dit niet grotendeels te laten bepalen door anderen.

Covey zegt over pro-activiteit: “Het betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Ons gedrag is afhankelijk van onze beslissingen, niet van onze omstandigheden.” Het tegenovergestelde van proactief is reactief. Reactieve mensen worden sterk beïnvloed door hun omstandigheden. “Als het weer goed is, voelen ze zich goed. Als het slecht weer is, presteren ze minder. Proactieve mensen bepalen zelf of ze een goede bui hebben of niet.”
Bij het lezen van deze passage moest ik sterk denken aan de oudere garde muziekschool docenten (ik chargeer) die nog leven in ‘de gemeente hoort de muziekscholen gewoon subsidie te geven’ en ‘waarom moet nu alles nog veranderen, ik ga over 5 jaar met pensioen’ en ‘ik wil gewoon mijn lesjes geven en geld op mijn rekening gestort krijgen’. Mensen die vooral veel kunnen zeuren over wat er allemaal verandert binnen de creatieve sector en hoe erg zij daar de dupe van zijn. Ze zien allemaal onmogelijkheden in plaats van mogelijkheden. Het boek ‘Ja-maar wat als alles lukt’ gaat hier op in en geeft mooie voorbeelden van het ‘omdenken’.

Covey geeft een duidelijk schema weer van proactieve en reactieve taal:

Reactieve taal
Ik kan er niets aan doen.
Zo ben ik nu eenmaal.
Hij maakt me zo kwaad.
Ik kan het niet.
Ik moet.
Als ik maar…

Proactieve taal
Laat ik eens kijken of er alternatieven zijn.
Ik kan het ook anders aanpakken.
Ik bepaal zelf mijn gevoelens.
Ik kan kiezen.
Ik geef daaraan de voorkeur.
Dat ga ik doen.

Ik merk dat ik sinds vorig jaar veel proactiever ben geworden. En het heeft me ook veel gebracht. Ik ben zelfverzekerder, heb meer zelfvertrouwen en concreet heeft het me ander werk opgeleverd. Ik krijg ook met regelmaat van mensen te horen dat ze vinden dat ik zo actief ben in bijvoorbeeld het zoeken naar passender werk. Dat ik niet afwacht, maar vrij snel overga tot concrete daden. Dat ik niet op de bank blijf zitten wachten tot iemand mij belt voor een concert, maar zelf behoorlijk wat tijd steek in acquisitie, met resultaat. Natuurlijk kan ik ook nog meer leren op proactief-gebied, maar ik ben op de goede weg 🙂

reacties | reageren

Comments are closed.