door: Petra van den Dolder

geen reacties

Covey – eigenschap 4: Denk win-win

Covey eigenschappen

‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van S. Covey. Een inleiding op dit boek heb ik eerder beschreven.
Deze blog gaat over eigenschap 4: Denk win-win

Bij win-win gaat men uit van het idee dat er voor iedereen genoeg is. Succes hoeft niet ten koste te gaan van iemand anders. Als je neigt naar winnen-verliezen, verliezen-winnen, verliezen-verliezen, o.i.d., kies dan voor ‘geen akkoord’, dat is namelijk ook een optie! Streef in eerste instantie wel naar win-win, maar als dat niet lukt, houd het dan op ‘geen akkoord’: de wegen scheiden en er vindt geen samenwerking plaats. “Het is beter geen overeenstemming te bereiken dan te moeten leven met een besluit dat ons allebei niet zint” aldus Covey.

In mijn werksituatie bij ArtEZ heb ik ook een mooie win-win-situatie meegemaakt afgelopen maanden. Het afgelopen jaar heb ik verschillende gesprekken gevoerd met mijn leidinggevende(n) en p&o-adviseur. Ik wilde het beste, en zij natuurlijk ook. Doordat ik zag dat ik in mijn eentje niet het beste kon halen en de situatie naar verliezen-winnen zag gaan, heb ik adviseur Rinus mee gevraagd naar één gesprek. Dat was een van mijn betere besluiten afgelopen tijd. Als je kennis niet zelf hebt, moet je anderen vragen, en dat deed ik. Door enkele goede gesprekken daarna kwamen we uit bij een win-winsituatie waar we allemaal mee konden instemmen. Door de manier waarop Rinus het gesprek (met mij ter voorbereiding) heeft gevoerd, heb ik veel geleerd over hoe je naar een win-winsituatie kunt gaan. Met name door onbevooroordeeld (open) en vol vertrouwen het gesprek te voeren.

In het boek wordt uitgebreid over win-win gesproken, inclusief veel verhelderende voorbeelden. Ik vind het jammer dat ik er in mijn huidige situatie niet zo heel veel mee kan, want ik word er graag beter in. Ik kan misschien op een andere manier onderhandelen bij concerten? Wellicht zijn er ook gezinssituaties waar ik win-win kan toepassen? Ik ga er eens over nadenken en met een open blik kijken of ik situaties tegenkom waarin ik win-win kan oefenen.

reacties | reageren