door: Petra van den Dolder

geen reacties

Covey – eigenschap 6: Synergie

Covey eigenschappen

‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van S. Covey. Een inleiding op dit boek heb ik eerder beschreven.
Deze blog gaat over eigenschap 6: Synergie

“Synergie is de meerwaarde van het geheel ten opzichte van de delen. De relatie die de delen met elkaar onderhouden, is zelf ook een deel: het krachtigste en opwindendste.”
“Een en een is drie, of meer.”

Synergie kan pas plaatsvinden wanneer er veel extra vertrouwen in elkaar is. Men durft zich dan bloot te geven, waarin anderen zichzelf wellicht herkennen en durven zelf ook ter tafel te leggen. Er ontstaat wisselwerking en er komt ruimte voor creatieve empathie. Nieuwe inzichten krijgen een kans en het proces wordt gaande gehouden door een sfeer van opwinding en avontuur.

Je kijkt naar de werkelijkheid op jouw manier, hoe jij geconditioneerd bent. Iemand die anders geconditioneerd is, kan op een totaal andere manier naar dezelfde werkelijkheid kijken: hij kijkt vanuit een ander paradigma. Covey zegt dat hij graag praat met iemand die een andere mening heeft dan hij. “Ik wil met jou praten, want jij ziet iets anders. Dat waardeer ik. Daardoor ben ik mij beter bewust van wat mogelijk is en bovendien bevestig ik mijn respect voor jou.”
Wat Covey hier zegt, vind ik interessant. Pas de laatste jaren ben ik me er van bewust dat ik vanuit mijn paradigma naar de wereld kijk en dat anderen naar dezelfde wereld heel anders kunnen kijken. Omdat ze een andere opvoeding hebben gehad dan ik, omdat zij iets hebben meegemaakt en ik niet, omdat … noem maar op. ‘Vroeger’ ging ik veel om met mensen met dezelfde mening, overtuiging, etc. Ik vond dat best fijn: ik was de wereld aan het ontdekken en dat was iets minder eng doordat mij basis vertrouwd was. Mijn grootste ‘schok’ kwam toen ik aan de Universiteit Twente ging studeren. Wat een heftige tijd in het begin. Ik ontmoette zoveel andere mensen die anders tegen de wereld aankeken dan ik! Voor wie andere dingen ‘normaal’ waren die ik ‘abnormaal vond’. Tegelijkertijd vond ik het super inspirerend en heb ik heel erg veel geleerd van deze tijd. Nu, veel jaren later, kan ik veel beter de mening (mits onderbouwd) van een ander waarderen (‘verschillen op hun waarde schatten’). Ik ben het niet altijd met iemand eens, maar oordeel niet meer zo snel.

Terug naar de synergie. In mijn werk ervaar ik voornamelijk synergie met duo Puur. Wanneer we een langere tijd samen zijn, praten, brainstormen, of gewoon veel concerten in korte tijd geven. Het is lastig om weer te geven, net zo lastig als dat ik dit hele hoofdstuk vond. Ik vond dit hoofdstuk het minst interessant. Covey stipt lastige dingen aan, dingen die ik (nog) niet helemaal begrijp. Over een poosje nog maar eens herlezen denk ik.

reacties | reageren