door: Petra van den Dolder

geen reacties

Auditie deel 2

Een paar dagen na de auditie krijg ik per mail de uitslag. Er is besloten op dit moment niet verder te gaan met mij. Er wordt ‘samengewerkt met musici die net een iets hoger niveau hebben’ waarbij de klank het meest in het oog springend is.

Daar mag ik het mee doen. In eerste instantie ben ik teleurgesteld, maar al snel denk ik: “Wat bedoelen ze eigenlijk?”

Het is hun goed recht natuurlijk om te zeggen dat ik, of mijn fluitspel, niet pas(t) bij Nederland Zingt. Maar om mijn klank? Wat is er dan met mijn klank? Is die: te wollig, te scherp, te direct, te luid, te zacht, te veel vibrato of juist te weinig? Of zijn er andere aspecten die beoordeeld zijn en die niet in de mail staan? Want mijn gevoel over de auditie strookt, eerlijk gezegd, niet met de uitslag. En dat bedoel ik niet arrogant, maar ik heb gewoon lekker gespeeld en de uitslag verbaast me daarom. Wat voor niveau zoeken ze dan? Zo slecht ben ik namelijk echt niet. Bovendien kan ik met de mededeling ‘klank’ erg weinig. Ik mail dus terug en stel wat vragen waarna er een belafspraak wordt gemaakt.
Ik krijg te horen dat de commissie onder de indruk was van mijn techniek en van de beheersing van mijn fluit. Ik speelde vibrato (klein of groot) wanneer dat goed was, speelde geen vibrato op de momenten waarop het niet gepast was: mijn speelmanier was prima. Ze vonden echter de klank die ik produceer te direct, wat ze overigens wel bij mij vonden passen. Het kwam natuurlijk over. Maar ze waren op zoek naar een iets ‘wolligere’ (of warmere) klank. En dan snap ik heel goed dat ze niet voor mij gekozen hebben. Ik heb destijds mijn huidige gouden fluit aangeschaft vanwege de basisklank. Lekker scherp, fijn voor moderne muziek, power (en nog meer power met veel studeren… dus momenteel iets minder power dan technisch kan…). Ik heb afgelopen jaren gewerkt aan deze klank en dus bewust niet aan een andere klank. Dus ik snap de beslissing van de commissie. En dan kan ik wel een kunstje gaan doen om een andere klank te gebruiken, maar dan ben ik niet mijzelf. Of ik moet er bewust voor kiezen en bewust aan studeren, maar dat wil ik op dit moment niet. Bovendien is dat voor nu te laat.

P.S.: ik ben zeker geen expert in de verschillen tussen gebruikte materialen en bijbehorende klanken, maar op internet kom ik na een snelle zoektocht o.a. dit tegen:
– The gold sounds warmer, darker, deeper, more complex.
– The silver sounds brighter, has more sparkle, more carrying.
Met de kanttekening dat de bespeler natuurlijk het grootste deel van de klank bepaalt.

P.S. 2: Bernd vraagt me daarna of ik er misschien een andere fluit bij kan kopen. Waarna ik grap dat ik misschien beter op mijn proeffluit (voor proeflessen van nieuwe leerlingen) van €150 auditie had kunnen doen 😉 Nee, ik houd deze fluit, en als men dit niet passend genoeg vindt, jammer dan. Maar misschien denk ik er over een paar jaar wel anders over!

reacties | reageren