door: Petra van den Dolder

geen reacties

Coachen doe je samen

Ik las laatst weer een boek, dit keer: Coachen doe je samen van coach/hockeyer Marc Lammers. En stelde me er veel bij voor. Een boek over coaching, door een sporter. Kom maar op!
De eerste 40 bladzijdes dacht ik steeds: “Waar wil hij heen?” Ik had niet echt een idee wat nu precies het doel van het boek was. Ik miste een soort van tussenconclusie na elk hoofdstuk. Ik miste de link met de titel van het boek. Ik las een biografie (inclusief veel foto’s) van Lammers, maar gaandeweg ging het (gelukkig) meer over coaching.

Op pagina 41 kwam ik het eerste citaat tegen dat me aan het denken zette: “Als coach moet je ageren en niet reageren. Zorgen dat je te allen tijde leidend bent en niet lijdend.” Richt je aandacht op je eigen gedrag en niet op het gedrag van een ander. Met andere woorden: eigenschap 1 van Covey: wees proactief.
Een ander citaat waar ik even bij stil bleef staan, is “Winnaars denken in mogelijkheden, verliezers in excuses.” Dit geldt niet alleen voor sporters, maar voor wie dan ook.

Ik mis in het hele boek een rode draad. De tekst gaat mij teveel heen en weer, ik vind te weinig ‘kern’ per hoofdstuk. De titel vind ik niet passen bij de inhoud van het boek. Mijn tip is om of een biografie te schrijven of een boek over coaching. Nu is het en een biografie en een boek over coaching (en stiekem ook nog een boek over het hoe en wat van de hockeywereld) wat het voor mij verwarrend maakt.

Wat ik wel goed vind aan het boek is om een kijkje te krijgen in de wereld van de Nederlandse hockeyvrouwen en hoe dat allemaal gaat en werkt. Interessant. Maar dat was voor mij niet de reden om het boek te gaan lezen.

Mijn conclusie is dat de inhoud op zich interessant is, maar de lading van de titel niet dekt. Ik zou hem niet snel nog eens gaan lezen. (Gelukkig had ik hem geleend :))

reacties | reageren