door: Petra van den Dolder

geen reacties

Vergelijken

Ik kan het zo goed, vergelijken. Maar meestal is dat niet in het voordeel voor mij. Ik zie zo vaak andere mensen, andere ensembles, die het – in mijn ogen – beter hebben, leukere kansen krijgen, het hogerop schoppen dan ik. Het gras is altijd groener bij de buren?

Wat mijn eigen werk betreft (gelukkig gaat het vergelijken bijna altijd over werkzaamheden en niet over mij als persoon; hoera) ben ik me ervan bewust dat ik vaak vergelijk. Dat ik mezelf lichtelijk naar onderen haal. Niet goed zie wat ik zelf inmiddels al bereikt heb, maar zie wat er nog meer kan, wat anderen allemaal doen, en ik dus (nog) niet.

Als ik naar mijn fluit-harp duo Puur kijk bijvoorbeeld: we geven leuke concerten, ik ben echt heel tevreden over ons als duo, hoe wij aan het werk zijn, hoe we ons presenteren, wat voor soort concerten we geven, op welke plekken we komen etc etc. Maar… en dan altijd die maar. Dan zie ik op Twitter en Facebook andere ensembles voorbij komen die nóg leukere dingen (lijken te) doen, nóg leukere concerten (lijken te) geven, op nog leukere plaatsen (lijken te) komen, nog meer geld (lijken te) verdienen??? Dat laatste weet ik niet zeker. Wij hebben het best goed voor elkaar, dus het kan best zijn dat ik me daarin vergis. Maar ja, bijna geen enkele musicus is open over verdiensten, dus het is gissen.

Op momenten als deze – dat ik weer eens vergelijk en denk dat het allemaal niet zoveel voorstelt – dwing ik mezelf twee dingen te beseffen:

1) voor andere ensembles zijn WIJ misschien juist een ensemble dat ‘het zo goed voor elkaar heeft, op leuke plekken speelt, leuke concerten geeft etc etc’.

2) ik wil niet vergelijken, maar juist naar onze eigen kracht en activiteiten kijken. Wat hebben we een volle agenda staan! Wat geven we leuke, en vooral afwisselende, concerten! Wat komen we op leuke locaties! Het ene moment stellen we ons dienstbaar op en spelen we muziek tijdens een herdenkingsdienst, het andere moment staan we in the picture en spelen we muziek waar we ons echt op mogen uitleven. In augustus staat een tournee naar Friesland op de planning. ZELF bedacht, ZELF georganiseerd, ZELF concerten geregeld, ZELF plezier gehad in alle contacten. En dat vind ik ontzettend leuk. Nee, wij doen best leuke dingen en ik STOP met vergelijken. Klaar.

reacties | reageren