door: Petra van den Dolder

2 reacties

Bakken

Bakken: iets wat ik inmiddels erg leuk vind, maar waar ik nog niet zo heel goed in ben. Ik maak soms wel eens een vergelijking met een middelmatige fluitleerling: ze heeft heel veel plezier, maar ze bakt er maar weinig van, hoe goed ze ook haar best doet. Ik bak dus weinig van het bakken. Laat ik het even toelichten.

Ik hield nooit zo van bakken. Ja, op zich wel, maar kilo’s suiker gingen er door het recept heen en dat stond me tegen. Sinds mijn min of meer suikervrije leven vind ik het leuker om te bakken. Om tussendoortjes zelf te maken. Om brood zelf te maken. Alleen gaat er weinig echt goed helaas. Ik volg bijna precies het recept (oke, is de werking van speltmeel dan echt heel anders dan haver- of amandelmeel?) en keer op keer komt er weer een mislukt baksel uit de oven.

Uiteraard reflecteer ik na elk mislukt baksel, bedenk en verifieer oorzaken, en zodoende weet ik:

– de inhoud van ‘een theelepel’ is niet hetzelfde als de inhoud van een echte theelepel. Je hebt van die handige theelepel-maatschepjes. Dan blijken er ineens drie theelepels bakpoeder in één theelepel maatschepje te passen. Niet zo heel raar dat mijn baksels maar niet de lucht in gingen. Mijn bananenbrood werd tot een paar keer toe een homp-achtig-iets. Met een dikke laag pindakaas best te eten, maar het resultaat was niet was het moest zijn.

– gedroogde gist moet je niet oplossen in ‘lauwwarm’ water. Mijn definitie van lauwwarm was kouder dan de werkelijke definitie (want: babyfles temperatuur, dus zo’n 35-40 graden). Brood werd een smerige homp deeg, en na nog een half uur langer in de oven te hebben gestaan dezelfde smerige smaak, maar dan een gare homp deeg.  Ik zal de broodbakmachine maar weer eens gaan afstoffen; wellicht wordt het resultaat dan beter.

– onze oven van 9 (?) jaar oud is gewoon kapot (denk ik). Het is nu wachten tot onze nieuwe keuken geplaatst wordt. Dat duurt nog zo’n drie maanden. Tot die tijd moet ik maar niet teveel nieuwe baksels proberen die weer uitlopen op misbaksels.

Gelukkig gaan ook sommige dingen wel goed, zoals de ontbijtkoek, appeltaartjes en brownies (alles suikervrij uiteraard). Maar daar gaat dan ook geen gist en nauwelijks bakpoeder in…

Sorry mensen, ik doe echt mijn best, ooit gaat het eens goed! En intussen zal ik jullie niet al teveel smakeloze dingen voorschotelen.

reacties | reageren

 • reactie van Joost:

  Paar tips:
  # zoek en volg een cursus broodbakken. Daar leer je de basics: receptuur, kneden, opbollen, rijzen, bakken.
  # zorg voor een nauwkeurige (=digitale met schaal op tienden grammen) weegschaal om nauwkeurig gist en zout af te kunnen wegen
  # zorg voor een nauwkeurige thermometer om de deegtemperatuur tijdens/na het kneden te kunnen controleren (de optimale brooddeegtemperatuur na het kneden is 27 graden voor de ontwikkeling van het deeg)
  # oefen veel en vaak
  En ja inderdaad, elke meelsoort gedraagt zich anders

  • reactie van petravandendolder:

   Ha Joost, wat en goede tips, dank je wel! Daar ga ik mee aan de slag.

Comments are closed.