door: Petra van den Dolder

geen reacties

Mij-vakantie

Afgelopen week had ik vakantie. Mei-vakantie, maar voornamelijk Mij-vakantie. De laatste weken voor de vakantie merkte ik dat het sein op oranje stond. Voorheen werd ik steeds minder fit en erg slaperig als ik toe was aan vakantie. Sinds ik min of meer suikervrij eet, blijf ik best fit en voel ik me zelden heel erg moe. En dan geeft je lichaam andere signalen af om je een halt toe te roepen.

Zo’n zes jaar geleden had ik regelmatig last van een overslaand hart. Heel vervelend, ik wist niet waar het vandaan kwam. Ik ben bij de huisarts geweest, kreeg zo’n kastje mee waar ik mijn hartslag mee kon opnemen als het weer gebeurde. Niets aan de hand, natuurlijk. De laatste jaren luister ik steeds vaker naar mijn lichaam en welke signalen mijn lichaam me geeft. En ik ontdekte dat wanneer mijn hart weer met enige regelmaat onregelmatig tikt, ik het te druk heb, stress ervaar, toe ben aan vakantie, meer tijd nodig heb voor Mij in plaats van voor werk. Zo ook twee weken geleden; ik merkte dat ik ‘tegen het randje’ zat.

Gelukkig hadden we al een vakantie geboekt, een huisje in Scherpenzeel – het hoeft niet ver weg – en waren we een week niet thuis. Dat heb ik ook ontdekt: thuis kan ik moeilijker tot rust komen dan wanneer ik weg ben. Ik nam geen laptop mee, dus ik kon echt niets doen. Mijn telefoon had ook een klein beetje rust, althans, dat probeerde ik. We zochten de rust op, de natuur, gingen fietsen en wandelen, en na een dag of vier merkte ik dat mijn hart weer normaal begon te tikken en mijn ademhaling weer op de goede plek zat. En na nog vier dagen, tegen het einde van de Mij-vakantie, had ik weer zin om te werken.

Het weer zit nog niet echt mee – ik functioneer niet zo goed als het warm is – maar daar lijkt, gelukkig, weer verandering in te komen. Dan kan ik weer heel hard aan de slag en dat is maar goed ook, want er wachten alweer verschillende nieuwe klussen op me!

mij-vakantie

reacties | reageren