door: Petra van den Dolder

geen reacties

90% suikervrij deel 2

Een poos geleden schreef ik een blog over suikervrij eten. Ik heb veel vragen gekregen over wat ik dan wel eet als broodvervanger en als tussendoortjes dat ik met deze blog hier antwoorden op wil geven.

Ik eet niet 100% geraffineerde-suiker-vrij. Dat wil ik niet en hoef ik ook niet, want ik hoef niet af te vallen (nou ja, op mijn eeuwige ik-heb-nog-steeds-teveel-vet-bij-mijn-buik-irritatie na). Ik eet 90% suikervrij en ik voel me er over het algemeen heerlijk bij. De grootste voordelen vind ik dat ik veel minder moe ben; ik ken bijna geen dipjes meer. ’s Avonds lig ik wat later in bed en ’s ochtends ben ik goed uitgerust. Ik ben ook niet meer echt verkouden geweest. Wel, zoals nu, keelpijn en hoofdpijn, maar in het verleden zou het doorzetten naar een fikse verkoudheid inclusief potdichte neus en bonkend voorhoofd. Ik denk dat dat echt te maken heeft met bijna suikervrij eten. Ook is mijn ontlasting beter; wat ook een van de redenen was om producten met geraffineerde suiker te laten staan…

Een nadeel vind ik dat ik niet zomaar iets uit de kast kan trekken om mee te nemen voor onderweg. Ik moet meer eten ‘plannen’ en voorbereiden. Ik ontdekte laatst de NAKD-repen. Ondanks dat ze best prijzig zijn, heb ik er wel een voorraadje van gekocht, want ik heb graag altijd iets te eten in mijn tas als ik onderweg ben. Voor het geval ik trek krijg of denk te krijgen. Ik moet gewoon eten mee hebben als ik weg ga.

Wat mijn eetpatroon nu is? Niet zo schokkend, maar omdat ik er veel vragen over krijg, beschrijf ik hieronder een doorsnee dag:

Ontbijt: schaal Griekje yoghurt of volle yoghurt met plakjes banaan en een paar lepels zelfgemaakte granola (dat is echt makkelijk te maken – het lukt dus zelfs mij – en bovendien super lekker. Zelfs lekkerder dan mijn bruine boterhammen en roomboter en vlokken!)

Tussendoor: fruit

Lunch: verschilt. De laatste tijd eet ik vaak geroosterde groenten. Ik snijd verschillende soorten groenten (zoete aardappel, courgette, paprika, tomaat, ui), doe er wat zout, peper en rozemarijn overheen, zet het in de oven (30 min 220ºC) en eten maar. Heerlijk. Of ik bak een omelet met groenten, maar daar moet ik veel te veel tijd voor uit trekken nu we tijdelijk koken op een elektrisch pitje i.v.m. een nieuwe keuken. Of ik eet een boterham en smeer daar notenpasta op, of gewoon roomboter en vlokken. Volkoren crackers, salade (maar daar ben ik even op uitgekeken), zelfgemaakte soep vol groenten (lukt ook even niet i.v.m. tijdelijke keuken), yoghurt met havermout (maar ik vind krokante (gebakken) havermout lekkerder dan weke havermout).

Tussendoor: fruit, olijven (Bij Buongiorno in Meppel zijn echt de allerlekkerste), noten.

Diner: geen ‘rare’ gerechten, in de zin dat ik nog steeds alles eet: vlees, aardappels, pasta, rijst, vis, groente. Wel wil ik vaker vegetarisch eten en andere gerechten proberen dan wat we ‘altijd’ eten, maar daar is Bernd het niet helemaal mee eens J (iets met wat de boer niet kent) Als toetje neem ik kwark of yoghurt.

Tussendoor: ik voel me het lekkerst als ik na het eten niets meer eet, maar vaak heb ik zo’n zin om iets te kauwen. Dan begin ik met een appel en als ik daarna nog meer zin heb, neem ik wel eens een duik in de chipsmand… maar dan kies ik wel voor naturelchips. Of zoute sticks. Of zoals laatst: gedroogde kikkererwten, dat was best lekker! Alleen moet je daar weer op tijd aan denken, want die dingen moeten lang in de oven.

Ik drink de hele dag thee en water. Eigenlijk zelden iets anders; heb er geen behoefte aan.

Ik ben over het algemeen tevreden over mijn eetpatroon. Wel vind ik dat ik nog iets te vaak chips pak en kaas blijft ook te lekker. Soms kan ik de Zuivelhoeve of de notenboer niet voorbij lopen en lokt de kaas mij. Oude kaas, belegen kaas, kruidenkaas, schapenkaas, geitenkaas, ik vind het allemaal heerlijk. Als ik daar echt zin in heb, snijd ik een paar stukjes af, doe het in een klein schaaltje en neem het, met een kop thee, mee naar boven, waar ik mijn werkplek heb.

En natuurlijk eet ik soms ongezond, een stuk taart op z’n tijd vind ik genieten. Een ijsje, heerlijk. Maar met mate en een kleinere hoeveelheid dan voorheen. Ik merk dat ik geen behoefte meer heb aan een enorme sorbet; één bolletje ijs vind ik vaak ook voldoende.

Sporten komt er momenteel minder van dan ik wil, maar met een paar wandelafspraken in het vooruitzicht komt daar ook verandering in.

Waar ik inspiratie vandaan haal voor lunch en tussendoortjes? Onder anderen uit enkele boeken (zie mijn vorige blog), maar ook op facebooksites: Focus on foodies, De Groene Meisjes, Voedzaam en Snel en Voedzo.

Ik heb overigens echt wel momenten waarin ik ontzettend veel zin in ongezond eten heb, dat ik alle verpakkingen chocola en koekjes open zou willen trekken. Dat ik me voorstel dat ik een hele reep chocola op eet, op de bank, met een kop lekkere thee. Het is me nog niet gebeurd dat ik dan ook de hele reep opeet, maar slechts de helft… Waarna ik me natuurlijk weer slecht voel. Maar ook weer niet, omdat het bij een incident blijft en ik best eens flink mag zondigen. Ik moet toegeven dat ik de laatste tijd soms ook meer eet dan ik eigenlijk nodig heb. Vaak onder het mom van: ik eet geen suiker, dus dan mag ik wel wat meer eten. Waardoor ik toch weer enkele kilo’s boven mijn streefgewicht zit. De weegschaal heb ik een paar maanden geleden op de kast gezet in plaats van onder het bed, zodat het geen gewoonte meer is om er dagelijks op te staan. Ik en eten, het zal altijd een (min of meer gezond) soort obsessie blijven.

reacties | reageren