door: Petra van den Dolder

geen reacties

‘De ondernemer is een expert’

‘Als zelfstandig ondernemer word je ingeschakeld omdat je expert bent’.

Dat heb ik lang gedacht. En denk ik nog steeds vaak. Helaas, want dat zorgt er niet bepaald voor dat de lat die ik mezelf leg lager wordt. En dat ik dus vaak denk: maar dat kan ik helemaal niet. Ik val door de mand. Wie ben ik om dit uurtarief te vragen voor dit werk? Ik ben ook nog steeds lerende. Ik kan deze klus niet perfect. Ik ben echt geen expert. Ingevlogen zelfstandigen mogen geen fouten maken. Ik moet het in een keer goed doen. Het lukt me niet binnen de aangegeven uren.

Het zijn zinnen die vaak in mijn hoofd rond hebben gespookt. Ik ben niet goed genoeg. Gelúkkig heb ik afgelopen jaren heel wat lessen geleerd. Ik ben ook maar een mens en mag ook fouten maken. Dat opdrachtgevers juist mij vragen, dat verbaast me soms zelf ook nog. Er zijn toch zoveel mensen beter in het vakgebied dan ik. Om met die gedachte af te rekenen, heb ik geprobeerd mijn unique selling points eens in kaart te brengen. 

Ik ben onderwijskundige én musicus. Ik heb veel boeken gelezen en onderzoek gedaan én heb veel studie-uren met mijn dwarsfluit aan de mond in een studiehokje doorgebracht. Ik weet aardig wat van toetsing af én ik weet hoe de beroepspraktijk van de musicus eruit ziet. Ik kan lesmethoden ontwikkelen én ik kan zelf dwarsfluitles geven. Ik ken de wereld van de kunsthogeschool omdat ik daar student ben geweest én ik ken de wereld van de kunsthogeschool omdat ik er jaren heb gewerkt als onderwijskundige. En ik ben ondernemer. Ik kan mijn eigen administratie bijhouden, maar weet ook wanneer ik mijn belastingadviseur moet inschakelen. Ik kan mijn eigen klussen regelen, inplannen en mijn werk indelen, maar weet ook wanneer het te weinig of te veel werk is én welke acties ik dan moet ondernemen.

Vaak weet ik ook iets nog niet. Soms kom ik daar zelf op tijd achter, soms word ik er op gewezen. In alle gevallen heb ik iets geleerd en neem ik die ervaring mee in een volgende klus.

Laatst zei iemand tegen me: “Daarom is het zo fijn dat jij ons hierbij helpt. Omdat jij vanuit verschillende invalshoeken met ons mee kunt denken.”

Een expert op één vakgebied ga ik niet worden; een expert op míjn vakgebied ben ik al.

reacties | reageren