door: Petra van den Dolder

geen reacties

Hoe een idee werkelijkheid werd

Najaar 2018: Annegreet broedt. Op een idee. Hoe kunnen we als duo Puur meer betekenen voor mensen én hoe kunnen wij een beter loon naar werken krijgen? Als zij een serie vertelconcerten in Deventer uitvoert, wordt haar idee steeds concreter. Een nieuw duo Puur kindje is geboren. We brainstormen: hoe kunnen wij dit concept samen uitbouwen? Waar gaan we starten? Hóe gaan we starten?

We besluiten een stichting op te richten. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar in juni 2019 zitten we dan met z’n tweeën én vier bestuursleden die ons een warm hart toedragen bij de notaris! De statuten worden nogmaals doorgenomen en bestuursleden zetten hun handtekening. Nu kan het echte werk beginnen, Stichting Kunstleven is een feit!

We gaan van start met onze vertelconcerten. Vertelconcerten? Ja zeker: concerten voor en door bewoners van zorglocaties. We tekenen enkele levensverhalen op, omlijsten deze verhalen met live muziek, presenteren er beelden bij van vroeger. Dit wordt het concert. Een concert over de geschiedenis van de streek waar ‘onze’ ouderen wonen. Een concert waar herkenning is. Een concert waar opening ontstaat voor gesprekken over vroeger met medebewoners, familie, verplegend personeel en omwonenden.

Het eerste project van de vertelconcerten gaat plaatsvinden in het (zuid)oosten van Friesland. Waarom daar? Omdat we in Friesland al vaker concerten hebben gegeven en dus veel contacten hebben én omdat de verteller met wie we in gesprek zijn in die regio woont en het dialect spreekt. Een plus een is twee.

Financiën. Ideeën hebben is leuk, de uitvoering ervan kost úren! We maken een eenvoudige website, creëren een paar mailadressen en bellen met heel veel locaties om de concerten te mogen geven. Met nog niet zoveel kennis van projectplannen, begrotingen, dekkingsplannen en fondsaanvragen springen we in het diepe en na een half jaar is onze begroting volledig gedekt! Met dank aan het Emmaplein Foundation, Fonds Sluyterman van Loo, Gemeente Opsterland, Stichting RCOAK en de Provincie Fryslân. Zo is het niet alleen maar vrijwilligerswerk, maar worden we ook nog enigszins fatsoenlijk betaald.

Het eerste project in Friesland is een feit! Er staan eind april 2020 acht concerten gepland: zes in zorglocaties en twee op basisscholen. Op dit moment worden de verhalen opgetekend en uitgewerkt. Het worden zeer verschillende verhalen. Eén ervan kan ik vast verklappen: een verhaal van een oud-voetballer van FC Heerenveen. Wat we nu verder doen? Geschikte beelden bij de verhalen zoeken, passende muziek zoeken en arrangeren, voorbereidingen treffen voor de evaluatie en verantwoording naar fondsen.

En: achter de schermen zijn we al bezig met project nummer 2. Hoe gaaf is het dat nu een zorggroep zelf contact heeft opgenomen met ons om een reeks vertelconcerten te gaan realiseren? In januari 2021 vertrekken we naar het zuiden. Welke verhalen zouden daar worden verteld? Ik ben erg benieuwd.

Wil je ook zo’n mooi project op een zorglocatie waar je als professional/vrijwilliger/familielid betrokken bent? Neem gerust contact met mij op, dan bespreken we graag de mogelijkheden.

reacties | reageren