door: Petra van den Dolder

2 reacties

Hortensia

De hortensia in onze voortuin. Ze bloeide al een paar jaar niet meer zo mooi. Afgelopen najaar besloot ik haar te snoeien. Tot bijna op de grond. Mijn man keek ernaar en dacht dat het afgelopen was. De hortensia had ik te kort gesnoeid. Ze zou doodgaan. Maandenlang keken we naar een korte tak. Er gebeurde niets. Wat zou de hortensia denken? Na een paar maanden zag ik een klein nieuw takje. Het takje werd groter en groter. De hortensia begon weer te leven! Tot onze grote verrassing bleek de hortensia er anders uit te zien! Waar de hortensia voorheen klein en rond was, is hij nu groot en puntig. Herinner ik me het dan wel goed? Of is de hortensia eerder nooit tot volle bloei gekomen? Was het nodig dat ze tot de grond toe werd gesnoeid?

Aan deze metafoor dacht ik toen ik laatst mijn ochtendwandeling maakte. Een dag nadat ik een afspraak had gemaakt met Margreet, bij wie ik jaren geleden een supervisietraject had gevolgd. Destijds voelde ik me als de hortensia. Ik bloeide niet. Zou er wat van me overblijven? Hoe zou ik weer gaan groeien? Hoe zou ik eruit komen te zien? Ik bleek nog steeds Petra te zijn. Mijn basis bleek sterk genoeg. Mijn wortels waren niet goed zichtbaar, maar ze zaten diep verankerd in de grond. Er waren mensen die voor me zorgden. Die me de tijd gaven en waardoor ik weer kon groeien. En tot bloei kwam.

Met enige regelmaat kijk ik terug op de afgelopen jaren. Ik ben nog steeds Petra, maar ik ben veranderd. Ik sta meer in bloei dan ‘vroeger’.

Soms krijg ik wat teveel voeding, dan loopt mijn hoofd over. Op die momenten zoek ik hulp. De hortensia blijft ook niet uit zichzelf zo mooi. Zo heb ook ik soms wat hulp nodig. Iemand die mij helpt om mijn gedachten en focus scherp te houden. Zodat ik zelf kan bepalen welke kleur mijn hortensia komend jaar krijgt.

Rest mij nu nog de vraag: wat moet ik komend jaar met de hortensia in mijn tuin doen? Tot waar snoei ik haar terug?

reacties | reageren

  • reactie van Els Spieker:

    Misschien is het zinvol om de Hortensia nog een jaar de kans te geven tot volle wasdom te komen en nog sterker te worden. Zo stel je je vraag/besluit nog even uit.
    Het kan haast niet dat jij(Hortensia) nog mooier en sterker zullen worden…🙏 respect !

    • reactie van Petra van den Dolder:

      Ha Els! Dank je wel! Wat betreft de hortensia: ik hoef er dus komend jaar niets aan te doen? (geen groene vingers…)

Comments are closed.