Skip to main content

In de winter van 2016 worden Annegreet en ik gevraagd om muziek te verzorgen bij de expositie ‘Gainsborough in his own words’ in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. We hebben nooit van de schilder Gainsborough gehoord, maar begrijpen dat hij in de tijd van de barok heeft geleefd. Of we vijf vrijdagen muziek uit deze tijd willen verzorgen, twee uur lang. Natuurlijk zeggen we ja en kijken daarna of we überhaupt wel zoveel muziek uit die tijd hebben. Dat blijkt niet het geval. We gokken erop dat het min of meer achtergrondmuziek is en we twee keer eenzelfde programma van 50 minuten kunnen spelen. Dan hebben we tussendoor een paar minuten pauze, want twee uur aaneengesloten spelen lijkt ons geen succes.

Het (uiteindelijke) repertoire omvat werken van o.a. CPE Bach, Telemann, Mozart, Scarlatti, Gluck en Dussek. Deze werken spelen we samen, maar ook solo wat een leuke afwisseling geeft.

Het eerste concert is wat onwennig. We weten niet precies waar we in het museum spelen, belanden uiteindelijk in het café. Tot 13.30 zijn  er wel wat mensen, maar om 14.00 uur (wanneer wij starten) is het café vrij leeg. Gelukkig is er wel wat aanloop, zodat we niet alleen voor het personeel staan te spelen. We blijken zowel achtergrondmuziek als ‘luister’muziek te spelen, wat allebei prima is in deze setting.

Bij het tweede concert zijn er aanzienlijk meer mensen. Er wordt een rondleiding gegeven voor mensen die vroeger, heel vroeger, aan de hogere textielschool hebben gestudeerd. De groep drinkt een kopje koffie als wij net beginnen met spelen en na afloop (voordat wij klaar zijn met spelen) staat er een borrel voor hen klaar. Het is, natuurlijk, niet stil, maar toch zijn er veel nieuwsgierige mensen die dichterbij komen en echt naar ons luisteren. Niet eventjes, maar wel tien minuten tot zelfs het hele programma van 50 minuten.

Na afloop nemen wij nog even de tijd om de Gainsborough expositie zelf te bekijken, ook op advies van enkele bezoekers die naar ons toe komen en gefascineerd vertellen over de uitzonderlijke werken die daar hangen.

Het derde concert is weer wat rustiger bezocht. Tijdens de eerste helft komen er steeds meer mensen dichterbij om naar ons te luisteren en worden enkele luid kwekkende dames tot stilte gemaand; dames die oprecht proberen stil te zijn en even te luisteren, maar die daarna maar besluiten weg te gaan. Als je een leuk uitje hebt, heb je toch zeker geen zin om drie kwartier stil te zijn; ik geef ze groot gelijk.

Tijdens de tweede helft luisteren er vijf mensen. Een echtpaar dat tot tranen toe geroerd is (soms snap ik het echt niet, maar in dit geval was het tijdens een supermooie solo van Annegreet en begrijp ik ze wel), een echtpaar dat halverwege de zaal verlaat en een dakloze (althans: dat denk ik) die tijdens elk stuk zegt dat hij ervan moet huilen. Tijdens een kort gesprekje na afloop vertelt hij dat hij het museum binnen is gestormd en zo door is gelopen zonder te betalen. En ik denk: euh, is de beveiliging wel op orde? Wat betreft het anti-jatten is dat zeker het geval. Voordat wij door een achterdeur in het museum zijn, moeten we drie plekken passeren die alleen opengemaakt kunnen worden door beveiligers. Het heeft wel wat 🙂

Het vierde concert is wederom leuk om te verzorgen. Dit keer is het wat drukker en zetten de mensen hun stoel in een luisteropstelling neer. Jammer alleen dat altijd glasgerinkel en zacht gepraat aanwezig is van de bar aan de andere kant van het café. Alhoewel het publiek daar meer last van heeft dan wij.

En ook het vijfde concert gaat goed. Het is weer wat rustiger, maar gedurende de hele tijd blijven er mensen luisteren, variërend van vier tot tien. Het is fijn om het repertoire zo vaak gespeeld te hebben. Zelfs bij het tweede deel van dit vijfde concert (we spelen steeds twee keer hetzelfde) gaat niets op de automatische piloot en vinden we weer nieuwe dingen in de muziek.

Bedankt voor de gastvrijheid, RMT, en voor de heerlijke lunches die we elke keer mochten eten voorafgaand het concert! En bedankt Chris & Jolanda, pa & ma en Bart & Janet voor het oppassen en de bereiding van de maaltijden!

Gainsborough

Wil je een reactie geven?