Skip to main content

Ik won laatst via Twitter het boek Helweek van Erik Bertrand Larssen. Pas toen ik het ontving ging ik eens kijken wat het eigenlijk voor boek was: een week om 5 uur opstaan, om 22 uur naar bed, de nacht van donderdag op vrijdag helemaal niet slapen, elke dag (flink) sporten, gezond eten, hard werken, discipline, discipline, discipline. Doel: een week beleven die je de rest van je leven bij blijft. Doordat je andere dingen doet dan normaal, treed je een week lang buiten je comfortzone en onthoud je deze helweek voor eeuwig. Je maakt als het ware een lusje in je levens’lijn’.

Waarom het dan een helweek heet als het een positief resultaat geeft? Zo’n hel is het toch niet als je elke dag om 22 uur naar bed moet? Oke, 5 uur opstaan trekt me nu niet heel erg. Een hele week zonder zoet lukt me ook zonder helweek, chips wordt al meer een uitdaging. Elke dag sporten lijkt me best eens aangenaam. Een week zonder tv lijkt me héérlijk. Toch bleef ik erover nadenken, omdat ik wel van een uitdaging houd en best wat meer buiten mijn comfortzone wil gaan zitten.

Nog voordat ik een letter gelezen had, zette ik een bericht op Facebook: Heeft iemand van mijn fb-vriendjes wel eens gedacht aan de Helweek, of al eens een Helweek uitgevoerd…? Heb het boek in de kast staan (gewonnen…). Ik houd wel van een uitdaging, maar ik weet nog niet zeker of ik deze uitdaging wel echt de moeite waard vind…

Ik kreeg er diverse reacties op. Van mensen die getriggerd waren en het boek ook wilden lezen tot mensen die het onzin vonden. ‘Een helweek, kom dan maar eens een week bij ons in huis.’ ‘Jij heb toch voldoende discipline, jij hebt zo’n helweek toch niet nodig?’ Voor mezelf voegde ik eraan toe: ik heb drie jaar geleden een supervisietraject gevolgd, ben toen behoorlijk buiten mijn comfortzone getreden. Heb inmiddels ander werk. In 2007 heb ik een maand met het NSO gereisd, nogal buiten mijn comfortzone, een van de engste dingen die ik gedaan heb, een maand lang op stap met allemaal onbekenden. Ik kan mezelf aardig goed een schop onder de kont geven en – voor mij – enge dingen doen of activiteiten ondernemen. Discipline heb ik zat. Waarom heb ik de helweek nodig?

Toch ben ik begonnen met lezen, het boek bleef me boeien. En ben tot de conclusie gekomen: ik ga geen helweek doen zoals hij in het boek wordt beschreven. Waarom niet? Omdat ik al aan veel regels voldoe die voor de helweek gelden. Het zal mij weinig nieuws brengen. Denk ik. Wat dan die regels zijn en wat ik al doe?

– Start maandagochtend om vijf uur en stop zondagavond om tien uur. Duidelijk. Goed te doen 😊

– Sta elke ochtend om vijf uur op. Uitdaging, maar niet onmogelijk. Onze verwarming slaat rond dat tijdstip aan, brengt een perfect ritenuto of stringendo aan getik door de buizen (I&^&^$%^$^$) waardoor ik bijna elke ochtend rond dat tijdstip wakker word om oordoppen in mijn oren te doen.

– Ga elke avond om tien uur naar bed. Dat is mijn normale bedtijd.

– Werk de hele week extreem hard. Wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw. Ik werk al best heel hard, werk bewust en ben zeer plichtsgetrouw. Focus zou af en toe wel wat meer kunnen nog.

– Blijf trouw aan je plan. Dat doe ik meestal al.

– Wees je te allen tijde bewust van je modus en focus. In het boek staat dit uitgelegd, n.a.v. daarvan ben ik nu al bezig met het maken van een dagplanning, naast de week-, maand- en jaarplanning die ik al had. Werkt erg goed.

– Wees je bewust van de verschillende rollen die je in de loop van een dag vervult en vervul ze met glans. Mijn rollen in mijn werk gaan me aardig goed af, mijn rol als moeder mag ik elke dag oefenen. Ik werk er hard aan. Elke dag.

– Probeer de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht te zijn. De HELE TIJD? Ga ik aan werken.

– Wees daadkrachtig en proactief. Ben ik. Zeker.

– Neem weloverwogen, kwalitatieve rust. Daar kan ik nog wat van leren. Best veel. Alhoewel: in dit kader gaat Karlijn sinds een paar weken nog een extra dagdeel naar de opvang. Zodat ik íets meer rust kan nemen door de week.

– Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk. Idem dito. Draag bijvoorbeeld nooit make-up. Zou ik best eens kunnen doen. Moet ik eerst nieuwe kopen. Mijn meest recente aankoop was, euh, acht jaar geleden toen ik ging trouwen? Of nee, nog nieuwe mascara gekocht voor de bruiloft van mijn zusje. Twee jaar geleden.

– Laat alle privéaangelegenheden wachten tot de avond. Op mijn werkdagen doe ik dat al. Werktijd is tijd om te werken.

– Gebruik geen sociale media onder werktijd. Dat wordt een uitdaging. Alhoewel het al minder is dan een paar jaar, euh, een maand geleden.

– Beperk praatjes met collega’s tot een minimum. Werk alleen, dus no problem.

– Train minstens één keer per dag, het liefst ’s ochtends. Lijkt me heerlijk om elke dag een uur stevig te wandelen. Stevig doe ik altijd al, niet elke dag een uur.

– Eet de hele week uitsluitend gezond. Doe ik al voor 90%, die andere 10% zou niet zo moeilijk moeten zijn. Behalve chips in het weekend dan. Ik ben al zover dat ik door de week geen chips meer eet.

– Laat de tv uit. Nu WIDM afgelopen is, kan dat best. Ik doe hem zelf bijna nooit aan, zou hem ook niet missen als hij de deur uit gaat.

De regel die hier niet bij staat, maar wel bij hoofdstuk ‘donderdag’ wordt genoemd is: werk dag en nacht zonder te slapen. Alhoewel ik best geloof dat het een mentale en fysieke uitdaging wordt, gaat dát me te ver. De meeste werkzaamheden die ik nu doe vereisen concentratie. Ik geloof echt niet dat ik de hele nacht voldoende concentratie heb om goed werk af te leveren. Wat ik anders kan doen die nacht? Mijn to do list bijwerken. Maar die heb ik, dankzij de dagplanning, al grotendeels bijgewerkt. Het huis opruimen? Als de rest ligt te slapen? Mwah, dan liever lekker slapen en er om 5 uur uit.

Ik ga de helweek doen, maar niet zo streng. Op dit moment zie ik niet in wat dát voor mij van toegevoegde waarde is.

To do: datum plannen. Wie doet er met me mee?

I’ll keep you posted.

Wil je een reactie geven?