Skip to main content

Ik ga niet heel vaak naar het theater; zou ik eigenlijk wel vaker naartoe willen. Maar nu was het geval dat ik in een maand drie keer ging, naar heel verschillende muzikale voorstellingen.

Ik ging naar Mozarts opera Don Giovanni, uitgevoerd door de Nederlandse Reisopera. Het Orkest van het Oosten zat in de orkestbak. Annegreet vroeg last-minute of ik zin had om mee te gaan, zodoende had ik me niet op de opera voorbereid, had me niet ingelezen, maar heel toevallig zag ik een paar uur ervoor een stukje uit Volle Zalen op de televisie waarin het ging over deze opera. Exact deze. Zo wist ik een beetje wat ik kon verwachten: een moderne setting! Wat was het mooi ’s avonds! Ik was blij met de Nederlandse boventiteling. Ik heb echt genoten en zelfs gelachen, en dat bij een opera 😊 Die Don Giovanni, die kon er wat van.

Ik ging ook naar Remy van Kesteren en band: Tomorrow Eyes Theatre Tour 2017. Hier was ik samen met Bernd. We houden niet echt van hetzelfde genre in het theater, dus gaan niet zo vaak samen. Deze voorstelling leek ons allebei wel leuk. We wisten niet goed wat we konden verwachten, maar het concert was erg goed. De muziekstukken, het licht, de effecten, het paste allemaal bij elkaar. Een enkel stuk duurde mij wat lang, ik deed mijn ogen dicht en juist daardoor kreeg het iets extra’s. Minimal music-achtige muziek, het deed met denken aan de Canto Ostinato. En: supergoed uitgevoerd door Remy en zijn band. Wauw!

En ik ging naar de Johannes Passion van Bach (niet in een theater, maar in een kerk, maar vooruit). De keren dat ik de Johannes live heb gehoord, speelde ik zelf mee. Voor die tijd heb ik vaak de Johannes geluisterd op cd, maar dit was de eerste keer dat ik in het publiek zat. De Johannes werd georganiseerd door het Meppeler Muziekfestival en stond onder leiding van Mannes Hofsink. De Johannes is natuurlijk altijd goed, maar ik vond de solisten wel van wisselende kwaliteit. Alhoewel het barokorkest goed speelde, kan ik een orkest met moderne instrumenten meer waarderen. De meeste musici zagen er uit alsof ze met hart en ziel voor oude muziek hebben gekozen: geitenwollensokkentypen met lang, sluik, dun, vet haar en te lange stoppelbaardjes. De uitstraling vond ik niet passen bij de kwaliteit die ze leverden. Maar ik heb wel genoten van het geheel (orkest, koren, solisten).

De verscheidenheid aan voorstellingen vond ik zeer geslaagd. Naast muzikale voorstellingen wil ik graag vaker naar toneel en een ballet staat ook nog op mijn lijst. Kunst opent mijn ogen en verwijdt mijn blik op de wereld.

 

Wil je een reactie geven?