Skip to main content

Kerst 2014: één van de eerste Kersten sinds jaren dat ik vrij ben. Ik hoef niets: niet werken, geen concerten geven, niet studeren (maar mag wel studeren wat ik in die periode hoogstwaarschijnlijk ook zal doen!). Ik hoop volop te genieten van ons nieuwe kindje en wíl dan ook geen concerten geven. De kerstperiode vind ik altijd leuk, een leuke periode voor concerten. Veel spelen en anderen een kerstgevoel geven. Maar hoe meer ik speel, hoe minder kerstgevoel ik zelf heb. Wie weet ervaar ik kerst 2014 eindelijk weer eens als een echte kerst en kan ik goed stil staan bij de oorsprong van kerst.

Afgelopen kerst had ik als doel: twee weken lang elke dag een betaald concert. Leuk streven, toch? Kerstrepertoire speel je doorgaans maar één keer per jaar, dus dan maar zo vaak mogelijk! Mijn doel heb ik niet helemaal gehaald, maar ontevreden was ik ook niet; ik kwam aardig in de buurt.

Kerst 2013 begint voor mij op zaterdag 14 december, dan heb ik een repetitie met duo Puur met ons kerstrepertoire van 2013. Annegreet heeft het repertoire uitgekozen. Naast stukken die we al aan aantal jaar spelen, hebben we wat nieuwe variaties van bekende kerstliederen op het programma staan. Een welkome afwisseling.

Maandag 16 december heb ik een repetitie met duo Komari. Alma heeft repertoire uitgekozen en we spelen naast de traditionele kerstliederen leuke medleys, waaronder arrangementen van Smith&Snyder en Jan Mulder.

Dinsdag 17 december heb ik een concert met duo Puur in Havelte tijdens een kerstlunch van de damesgroep van de plaatselijke golfclub. We spelen een paar keer een intermezzo van 20 minuten en maken tussendoor dankbaar gebruik van de uitgebreide lunch.
kerst 1

Op woensdag 18 december staan er twee concerten met duo Puur in de agenda. ’s Middags hebben we een concert in een zorgcentrum in Ootmarsum.
kerst 2
Rond dinertijd worden we verwacht in Weerselo waar we enkele intermezzo’s verzorgen tijdens het kerstdiner van een vrouwennetwerk. Een zaal vol vrouwen, wat een gekakel, maar tijdens ons spel muisstil. Ook hier eten we een lekker soepje mee en gaan daarna naar huis.

Op donderdag 19 december verzorg ik met duo Puur een uurtje achtergrondmuziek in een zorgcentrum in Almere. Achtergrondmuziek spelen heeft niet onze voorkeur, maar soms weegt de inhoud van de portemonnee wat zwaarder dan ‘dit vinden we niet zo leuk’. En ook al heeft het niet onze voorkeur, we laten het niet merken, spelen een uurtje muziek en horen van enkele bewoners dat ze enorm dankbaar zijn. Dat geeft ook voldoening.

Op vrijdag 20 december geef ik een concert met duo Komari in Diever. Alhoewel, een concert: het is een kerstviering in een zorgcentrum en wij spelen van tevoren achtergrondmuziek, tijdens de viering enkele intermezzo’s en we begeleiden alle samenzang. Op het gebed en de korte overdenking na spelen we dus eigenlijk continu.
http://www.youtube.com/watch?v=Bywkcmarmr0

Op maandag 23 december geef ik een kerstconcert met duo Komari in een zorgcentrum in Steenwijk.

Op woensdag 25 december, eerste kerstdag, speel ik eerst met duo Puur achtergrondmuziek tijdens een kerstlunch in een zorgcentrum in Joure, voor het derde achtereenvolgende jaar. En we eten een heerlijke lunch mee. Daarna haasten we ons naar Dronrijp (bij Leeuwarden) om nog een kerstconcert te geven in een zorgcentrum.
kerst 3

Toch een mooie score, acht kerstconcerten. In 2015 ga ik voor de 10 🙂
Voor de afwisseling zoek ik ook ontspanning deze dagen: ik bezoek een fantastisch concert van Anuna, een Ierse zanggroep, help mee klussen in het nieuwe huis van vrienden, ga zwemmen, ga met Joris naar peutergym, pas op neefje en nichtje, eet een heerlijke maaltijd met schoonfamilie en neem één week na de kerstdagen echt vrij en raak mijn fluit niet aan.

Omdat ik zoveel weg ben en mijn man ook nog wel eens extra hoorn speelt rond kersttijd, hebben we wel wat oppas’probleempjes’. Gelukkig hebben we onze flexibele gastouder en is mijn zusje Jolanda bereid om een paar dagen te komen logeren om als inwonende oppas te fungeren!

Kerst 2014 zal voor mij heel anders zijn, maar stiekem zie ik ook alweer uit naar kerst 2015 waarin ik weer (te) vaak Stille Nacht mag spelen.

3 Comments

Wil je een reactie geven?