Skip to main content

Vorig jaar ging ik met Duo Puur op tournee in Friesland. Omdat we het leuk vonden om in korte tijd veel concerten te geven, besloten we dat we ook in 2017 een tournee zouden gaan organiseren. Ik dacht dat het lekker makkelijk te regelen was: overal waar we speelden in 2016, mochten we terugkomen. Zei men na het concert. Ik ging dus aan het werk.

We plannen een datum en ik mail alle concertlocaties waar we vorig jaar zijn geweest. Ik heb pech, want net in de door onze geplande week zijn de Visserijdagen in Harlingen en alle zorgcentra hebben bezoekjes aan Harlingen gepland. Omdat wij niet kunnen schuiven met data, besluit ik een andere regio in Friesland te benaderen. Ik bel, ik mail, ik bel en blijf mailen en het valt me toch wat tegen. Waar het vorig jaar best snel ging met regelen, duurt het nu echt een poos voordat ik de meeste dagdelen bezet heb. Dat komt ook deels door ons besluit een iets hoger honorarium te vragen dan het gemiddelde van vorig jaar, waardoor we vaker niet op een aanbod in kunnen gaan. Uiteindelijk heb ik zeven concerten in drie dagen gepland staan en heb ik nog één dagdeel over. Dat is geen probleem, omdat we ook graag een beetje vrije tijd willen. En ik heb nog een zaterdag in november vol staan met concerten, bij zorgcentra die wel graag een concert willen, maar waarbij onze tourneedatum niet uit komt. Al met al een best leuke score.

We geven dus zeven concerten in drie dagen. We doen de steden en dorpen Beetsterzwaag, Metslawier, Veenwouden, Wyns, Tzum, Groningen en Dokkum aan. Net als vorig jaar is het best pittig en zijn de dagen lang. Het concert zelf is op zich zo voorbij, maar het lange wachten tussendoor maakt dat de dag intensief is. Wachten tot het volgende concert begint en energie bewaren voor dat moment. Aan de ene kant is dat niet fijn werken, maar aan de andere kant vind ik het heel prettig dat we zeven keer hetzelfde programma spelen en elke keer bedenken wat de volgende keer nog beter kan. Ik kom er ook achter welke passages, of welke noten, structureel niet goed gaan en waar ik me de komende maand op kan focussen tijdens het studeren.

Bij de meeste locaties worden we fijn ontvangen en spelen we een goed concert. Een enkele locatie zit niet echt op ons te wachten, maar toch weten we bij elk concert wel mensen te raken, al is het maar omdat we dit jaar The Rose spelen 😉 Sommige bewoners komen speciaal naar ons concert omdat ze nog weten dat wij er vorig jaar ook waren, hoe leuk is dat! Ook zien we mensen ontspannen (we spelen veel concerten voor psychogeriatrische mensen) en krijgen we reacties dat mensen veel rustiger dan normaal weer terug naar de afdeling gaan. Bij één locatie is de begeleiding zelfs zó onder de indruk dat ze bijna niet geloven wat voor effect muziek op deze doelgroep kan hebben. Het zou zo fijn zijn als er meer budget kwam voor dit soort activiteiten voor deze doelgroep!

We overnachten in B&B Johanna State in Leeuwarden. Het is een B&B met een goede prijs-kwaliteit-verhouding, maar een volgende keer gaan we toch op zoek naar iets anders. Met íets meer luxe en een wat lekkerder ontbijt.

De eerste avond hebben we een vrij dagdeel. Annegreet kookt voor me, ik wandel een rondje en we hangen wat rond in onze B&B. Omdat ik een eerste nacht ergens anders ontzettend slecht slaap, neem ik voor het eerst melatoninepil. Ik word er wel ontzettend moe van, maar slapen…ho maar. De tweede avond vis ik een beter hoofdkussen uit een andere B&B-kamer en de nacht erop slaap ik gelukkig een heel stuk beter.

Na het laatste concert donderdagmiddag rijden we naar huis. We evalueren de tour en komen tot de conclusie dat drie dagen en zeven concerten perfect is voor ons. Niet te lang, niet te kort, geen ergernissen en voldoende energie voor alle concerten. Ik maak me klaar om weer de mama-rol te vervullen en bedenk me dat ik het heerlijk vond om al die tijd geen ‘mama’ te horen. Ik heb voldoende ontspanning gehad om er weer tegenaan te kunnen 😊

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Wil je een reactie geven?