Skip to main content

Over een paar dagen ga ik op tournee met nog zo’n 65 oud leden van SHOT, het Studenten Harmonie Orkest Twente, waar ik tijdens mijn studies in Enschede lid van was. Eens in de vijf jaar is er een SHOT Oud Leden Orkest weekend (SOLO), maar dit jaar is er een heuse tournee die ons naar Gent brengt.

Omdat we alleen buitenconcerten gaan geven en ik niet weet wat voor weer het wordt, wil ik mijn gouden Pearl fluit niet meenemen. Gelukkig heb nog een ander exemplaar thuis liggen, via via gekregen en onlangs gereviseerd door Egbert Jan, van NFD Flutes. Egbert Jan gaf aan dat ‘het een prima ding’ is geworden. Na mijn laatste betaalde concert en een paar dagen voor de tournee ben ik erop gaan studeren; ik wil toch een beetje weten wat voor vlees ik in de kuip heb en wat ik kan verwachten. Wat een tegenvaller. Het voelt alsof er een deken over de klank ligt. Ik moet hard werken, er zit weinig kern in, de intonatie moet ik per toon weer checken. Het is wel fijn dat hij wat lichter is dan mijn andere fluit. Ik studeer maar door, want ik wil zeker weten dat deze fluit het goed doet en hij niet voor de concerten uit elkaar valt.

Ook Bernd luistert even en zijn eerste reactie is: ‘klank is prima, hoor, een stuk vriendelijker voor de oren dan je andere fluit.’ Kijk, daar zit dus het verschil. Wat ik als een ‘deken’ voel, vindt hij ‘een vriendelijke klank’. Hartstikke persoonlijk dus en het zorgt ervoor dat ik iets relaxter op die fluit speel.

Ik leg hem weg en denk even na. Ben ik dan zo ontzettend verwend met mijn eigen gouden fluit die ik door sparen, lenen en giften heb kunnen aanschaffen tijdens mijn studie? Ik ben bang van wel. Ik word me er ook van bewust dat die aanschaf destijds een goede is geweest. Ik houd nog steeds van de harde, loeischerpe klank die af en toe op het randje van ruwheid zit, maar waar ik ook heel mooi een toon mee kan outfaden, zonder dat de toon vergezeld wordt door windkracht 10 of erger nog: een octaaf naar beneden knalt.

Voor de tournee doe ik het met de zilveren Sankyo (research op internet geeft mij aan dat dit in theorie echt geen slechte fluit is!). Mijn buurvrouw in het orkest zal me waarschijnlijk dankbaar zijn.

En voor wie toevallig in Gent is komend weekend en zin heeft om te komen luisteren: welkom op zaterdagmiddag om 14.00 uur op het Sint Baafsplein of zondagochtend om 11.00 uur op de Vrijdagsmarkt!

Wil je een reactie geven?