Skip to main content

En dan ineens is het najaar 2019 en staan er twee weekendtournees met duo Puur op de planning. Sinds enkele jaren beginnen we een nieuw seizoen met een tournee. Dan geven we gedurende een paar dagen meerdere concerten per dag. Ik schreef er eerder ook al eens over.

Dit jaar gaat het weer even anders. We prikken één weekend en ik benader organisaties waar we concerten zouden kunnen geven. Dit weekend is zo vol en één zorggroep is zelfs zo enthousiast dat we er zomaar nog een weekend bij krijgen: ze regelen vier concerten voor ons! Ik plan er zelf nog twee bij en dan hebben we dus zomaar, en snel, twee weekendtournees.

De eerste is begin september. We rijden van locatie naar locatie en treffen op een paar locaties onze contactpersoon van Noorderbreedte. We fantaseren hoe het zou zijn als we een manager zouden hebben die al onze concerten regelt en ons overal naartoe rijdt. Maar al snel concluderen we dat we de contacten zelf veel te leuk vinden. Die manager laten we voorlopig voor wat het is.

Op vrijdag en zaterdag geven we vier concerten in het westen van Friesland: Franeker, Harlingen en Sint Annaparochie. We overnachten in B&B Lutje Lollum waar we de grootste kamer krijgen, zodat we de harp binnen kunnen zetten zonder erover te struikelen. Bovendien zorgt de gastheer ervoor dat het ons aan niets ontbreekt. We dineren ’s avonds lekker en uitgebreid in de Stadsherberg Franeker waar we korting krijgen, omdat we in B&B Lutje Lollum overnachten. ’s Ochtends worden we verwend met een heerlijk uitgebreid ontbijt. Daar kunnen we de volgende twee concerten wel op spelen! En wat érg fijn is: IK SLAAP GOED! Oké, de Temazepammetjes hebben vast ook meegewerkt, maar hé, eindelijk eens een nacht elders die ik meer slapend dan wakend doorbreng.

We sluiten het weekend af met twee concerten op zondag in Emmen op twee verschillende locaties. Wat een fijn weekend is dit!

Begin oktober is weekend nummer twee. We zitten wat meer in de auto, want we hebben concerten in alle delen van Friesland. We beginnen vrijdag met een gesprek met een zorgorganisatie voor Stichting Kunstleven, die we in juni in het leven hebben geroepen waarna we concerten hebben in Beetsterzwaag en Witmarsum. Tussendoor dineren we in Nice Flavour in Witmarsum en de nacht brengen we door in B&B Sinneljocht, vlakbij Leeuwarden. Na een goede nachtrust (wat een superspul, die Temazepammetjes) en een stevig ontbijt vertrekken we naar Burgum en Drachten voor concert no. 3 en 4. Op zondag is het nog even spannend of de auto ons en alle instrumenten veilig en op tijd naar het concert in Wyns brengt, maar we redden het. We hoeven geen gebruik te maken van de back-up die ik tijdens het solostuk van Annegreet regel: een camper + bestuurder van mijn oom en tante. We besluiten dit weekend met een concert in de Doopsgezinde kerk in Workum. Een prachtige locatie die gehuurd is door de zorglocatie tegenover de kerk. Wij komen dit keer niet naar de bewoners, maar de bewoners komen naar ons.

Slechts twee locaties zijn dit weekend nieuw voor ons; het zijn ook meteen twee locaties waar nog niet eerder klassieke muziek is geweest. Bewoners zijn meestal stil en raken helemaal ontspannen. Voor personeel is het soms even wennen: ze vinden het lastig, hebben zelf geen affiniteit met klassieke muziek of zijn het gewoon niet gewend om écht stil te zijn. Door af en toe het gesprek met hen aan te gaan, hopen we op een stukje bewustwording. Het gaat deze concerten niet om ons, niet om het personeel, maar om de bewoners. En wat is het dan jammer als een serene sfeer wordt onderbroken door fluisterende (of luider pratende ☹) personeelsleden, rammelende kopjes en luid klikkende fototoestellen.

Het zijn intensieve weekenden, maar heel waardevol. Voor de bewoners, het personeel, maar ook voor ons als duo Puur.

Op naar mooie tournees in 2020!

Wil je een reactie geven?